Nemocnica testuje nové laboratórne prístroje

26.08.2009 Levoča

Levoča 26. augusta (TASR) - Oddelenie klinickej biochémie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči testuje v súčasnosti dva nové laboratórne prístroje, ktoré pomôžu pri určovaní diagnózy, stanovení rizika, stupňa a ...
Ide o prístroj na meranie acidobázickej rovnováhy, ktorý umožňuje stanoviť v malom množstve krvi desať najdôležitejších parametrov u pacientov v kritickom stave. Ďalším je imunochemický analyzátor, ktorý dokáže stanovovať napríklad hormóny štítnej žľazy, tumorové markety, ale i hormóny reprodukcie, osteoporetické a anemické parametre.
Doposiaľ mali pracovníci k dispozícii jeden zastaraný deväťročný prístroj a ďalší morálne a softwarovo opotrebovaný, ktorý už neumožňoval vyšetrovať viaceré parametre podľa požiadaviek modernej laboratórnej medicíny. Nemocnica v Levoči preto časť vyšetrení nemohla robiť vo vlastnej réžii, ale vzorky prevážala do laboratórií v Košiciach a Prešove. Nové prístroje umožňujú získavať informácie o stave pacientov rýchlejšie, flexibilnejšie nastaviť liečebný proces a pomôcť tak pri záchrane životov.
Oddelenie klinickej biochémie levočskej nemocnice urobí za rok približne 480.000 vyšetrení, čo by sa malo výraznejšie zvýšiť po nainštalovaní nových prístrojov.
V súčasnosti pracuje v nemocnici 67 lekárov a 198 zdravotných sestier. Z jednotlivých oddelení sú to napríklad detské, doliečovacie, gynekologicko-pôrodnícke, interné, neurologické, psychiatrické, urologické či oddelenie úrazovej a všeobecnej chirurgie. Pôsobí tam vyše 20 ambulancií, funguje jednodňová ambulantná starostlivosť i stacionár. Nemocnica zabezpečuje tiež praktickú výučbu v študijnom odbore ošetrovateľstvo.
Majoritným akcionárom levočskej nemocnice je spoločnosť Agel, ktorá patrí k najväčším prevádzkovateľom nemocníc a zdravotníckych zariadení v strednej Európe. Na Slovensku pôsobí od roku 2006. Okrem levočskej spravuje aj krompašskú nemocnicu.
 

Vyberte región